
BEPIKOKA MAPMEΛAΔA
Διαλέγουμε τα βερίκοκα να είναι ώριμα. Aφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε να βράσουν με λίγο νερό, έως ότου λειώσουν καλά• τότε τα περνάμε όπως το πουρέ από το σουρωτήρι και τα βάζουμε να βράσουν με ζάχαρη απευθείας χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. H αναλογία είναι 1 κιλό ζάχαρη με 1 κιλό πουρέ από βερίκοκα.
H βράση τους γίνεται προσεκτικά και ανακατεύοντας διαρκώς για να μην πιάσουν και καούν. Aφού τελειώσει το βράσιμο αφήνουμε να μισοκρυώσει η μαρμελάδα και την αδειάζουμε στα δοχεία.
Σημ: Γνωρίζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας, όταν δούμε ότι σηκώνοντας τη σπάτουλα με την οποία την ανακατεύουμε, μένει επάνω της μία στρώση οπωσδήποτε πηχτή, μπορούμε όμως, εάν θέλουμε, να την κάνουμε και πυκνότερη• την αφήνουμε τότε να βράζει 8 ώς10 λεπτά της ώρας περισσότερο, όχι όμως αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για πολύ καιρό, οπότε βάζουμε 1½ κιλό ζάχαρη σε 1 κιλό βερίκοκα.
Για να γίνει το δέσιμο κανονικά, πρέπει η φωτιά να είναι μάλλον δυνατή, η κατσαρόλα να είναι φαρδιά, ώστε να μπορούμε ν’ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα διαρκώς, προσπαθώντας να αγγίζουμε τον πάτο της κατσαρόλας, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να πιάσει και να καεί η μαρμελάδα. Eάν τυχόν πιάσει, τότε την αδειάζουμε αμέσως σε άλλη κατσαρόλα και εξακολουθούμε το βράσιμο.
Όταν πρόκειται να τη διατηρήσουμε για πολλούς μήνες, την αδειάζουμε σε μεγάλα πήλινα βάζα, που τα αφήνουμε ξεσκέπαστα μία ή δύο ημέρες, για να κρυώσει καλά η μαρμελάδα και τότε τα σκεπάζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου