
SERIFIS:
ΥΛΙΚΑ
Για πέντε άτομα:
• 2 κούπες ρύζι μακρυκόκκο
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 πράσινη πιπεριά
• 2 κρεμμύδια
• ½ κούπας αρακά
• ½ κούπας φασολάκια
• 3 σκελίδες σκόρδο
• Μαϊντανό
• Μια ντομάτα ή χυμό ντομάτας
• 1 καλαμάρι
• Πόδια από χταπόδι
• 10 μύδια με το κέλυφος
• Γαρίδες με το κέλυφος
• ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
• Σαφράν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες και τα καύκαλα τα βράζετε σε ένα κατσαρόλι μαζί με 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα. Στραγγίζετε τον ζωμό, που θα τον χρησιμοποιήσετε αργότερα. Στο ειδικό σκεύος για παέλια (παελιέρα) ή εναλλακτικά σε ένα βαθύ τηγάνι με λεπτό πάτο, τσιγαρίζετε τις πιπεριές που τις έχετε κόψει σε λωρίδες. Κατόπιν τσιγαρίζετε και το κρεμμύδι. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Στην άλλη πλευρά τις παελιέρας σοτάρετε το χταπόδι και το καλαμάρι που είναι κομμένο σε ροδέλες. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό της ντομάτας και ανακατεύετε. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σκόρδο και τα κοπανάτε μαζί με ½ ποτήρι κόκκινο κρασί και τα προσθέτετε και αυτά στην παελιέρα. Ρίχνετε το ρύζι, το απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους και προσθέτετε τη διπλάσια ποσότητα από τον ζωμό, που έχετε στραγγίσει. Προσθέτετε τα λαχανικά, τις γαρίδες, τα μύδια και το σαφράν. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή. Πολύ σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που θα προσθέσετε το ρύζι και έπειτα, δεν ανακατεύετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου