Σάββατο 11 Απριλίου 2009
Πως φτιάχνεται το παραδοσιακό κοκορέτσι
Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και είθισται να το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα.
Είναι ο αγαπημένος πασχαλινός μεζές του Έλληνα που συνοδεύει το κρασί ή την μπύρα μέχρι να ψηθεί το αρνί αφού το κοκορέτσι ψήνεται γρηγορότερα.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οδηγίες παρασκευής παραδοσιακού κοκορετσιού έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Τα υλικά που θα προμηθευτούμε για το κοκορέτσι μας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρέσκα και να γνωρίζουμε την προέλευση τους.
ΥΛΙΚΑ:
* 3-4 αρνίσιες αντεριές (φρέσκες)
* 2 συκωταριές μεγάλες (φρέσκες)
* 4 λεμόνια
* ρίγανη
* αλάτι και πιπέρι
Η Παρασκευή του κοκορετσιού γίνεται μία μέρα πριν το ψήσιμο, στην περίπτωση των εορτών του Πάσχα γίνεται το Μ. Σάββατο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε με υπομονή όλα τα έντερα ένα ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου το οποίο εισχωρούμε με προσοχή στην μία άκρη του εντέρου.
Θα πρέπει όλες οι ακαθαρσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν.
Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη λόγω της δυσοσμίας αλλά πολύ σημαντική για την υγεία μας και την νοστιμιά του κοκορετσιού μας, άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα και τα πλύνουμε προσεκτικά με καθαρό νερό , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Εν το μεταξύ πλένουμε με καθαρό νερό τα εντόσθια και τα κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους ανάλογα το πάχος της σούβλας μας. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αργά το απόγευμα του Μ. Σαββάτου βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.
Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα.
ΠΧ Πρώτα πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ.
Δεν παίζει ρόλο η σειρά να είναι η συγκεκριμένη, αρκεί να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.
ΤΥΛΙΓΜΑ
Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα .
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού.
Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω γύρω απο τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά.
Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο καρφώνουμε την άκρη του (τέλος) με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στον μεζέ και στην οποία μαγκώνουμε την αρχή του δεύτερου εντέρου για να συνεχίζουμε το τύλιγμα.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλο το εύρος του κοκορετσιού ομοιόμορφα με έντερα και να μην διακρίνονται πλέον οι μεζέδες.
Προσοχή κατά το τύλιγμα δεν ενώνουμε τα έντερα με κόμπους αλλά με οδοντογλυφίδες για να πετύχουμε το ιδανικό σχήμα στο κοκορέτσι μας.
Φροντίζουμε να καρφώνουμε βαθιά τις οδοντογλυφίδες στους μεζέδες έτσι ώστε να μην εξέχουν πολύ από το κοκορέτσι και καούν.
Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.
ΨΗΣΙΜΟ
Μόλις τελειώσει το τύλιγμα του κοκορετσιού το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το προφυλάξουμε από τα έντομα και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί ή νάϊλον διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίξει.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα το ψήνουμε για 1¨30 ώρα περίπου χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα.
Μόλις το κοκορέτσι μας ψηθεί αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και καλή μας όρεξη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
diagrafi oristiki tou fb
Πώς διαγράφεται οριστικά ένας λογαριασμός στο Facebook
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας στο Facebook είτε από τη σελίδα Ρυθμίσεις ασφαλείας είτε από το προφίλ σας (ή το Χρονολόγιό σας). Μόλις το κάνετε αυτό, το προφίλ σας θα σβηστεί αμέσως από το Facebook και οι υπόλοιποι χρήστες δεν θα μπορούν πια να σας αναζητήσουν.
Καλό είναι να γνωρίζετε όμως ότι κάποιες πληροφορίες (π.χ. τα μηνύματα που έχετε στείλει) θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Επειδή είναι πιθανό αργότερα να αλλάξετε γνώμη και να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ξανά την υπηρεσία, το Facebook, αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες του προφίλ σας σας (φίλους, φωτογραφίες, ενδιαφέροντα κτλ.), ώστε να είναι διαθέσιμες ξανά όταν επιστρέψετε. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που απενεργοποιούν τους λογαριασμούς τους προσωρινά και μετά επανέρχονται.
Παρόλα αυτά, αν είστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά το Facebook και θέλετε να διαγραφεί οριστικά ο λογαριασμός σας, τότε θα πρέπει να υποβάλετε σχετικό αίτημα σε αυτήν εδώ τη διεύθυνση:
https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account
Να θυμάστε όμως ότι δεν θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας, ούτε να ανακτήσετε τα περιεχόμενα ή τις πληροφορίες που είχατε.
Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, θα χρειαστεί να αλλάξετε κωδικό πρόσβασης. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε το σύνδεσμο «Ξεχάσατε τον κωδικό σας;», κάτω από το πεδίο στο οποίο κανονικά θα πληκτρολογούσατε τον κωδικό πρόσβασης. Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες για την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης και συνδεθείτε, απενεργοποιήστε ή διαγράψτε το λογαριασμό σας ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου