
Υλικά
* 1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
* 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
* 2 ½ - 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
* 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
* 150 γραμ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα ή ανάλογη ποσότητα καρυδιού
* 50 γραμ. Κουκουνάρι
* ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε.
* 2 κουταλάκια κανέλλα και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις δέσουν τα υλικά αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμείτε (από ανοικτό έως σκούρο καφέ).
3. Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλλα και ανακατεύετε.
4. Ρίχνετε το σιρόπι -που έχει κρυώσει- και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από το σιμιγδάλι.
5. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να «ηρεμήσει» για 15-20 λεπτά.
6. Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα πιέζοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας.
7. Μετά από λίγο αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την κανέλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου